Sayı 62-Kasım

CİNS KASIM SAYISI ÇIKTI!

“ŞİMDİ BİRİ ÇEKİP VURSA BENİ İNAN KENDİNİ DAHA ÇOK YARALAR”

Aylık “Adalet Arayışı” Cins, 2020 Kasım sayısı ile raflarda! Cins, 62. sayısı ile okurlarını Muzaffer Serkan Aydın’ın “Şimdi biri çekip vursa beni inan kendini daha çok yaralar” dizesiyle yeniden selamlıyor.

YAZI DİZİLERİNDE BU AY

Prof. Dr. Ömer Türker, “İslam Düşüncesi ve Çağdaş Sorunlar” adlı yazı dizisinde bu ay, “Felsefe Geleneğinin Açıklaması” adlı yazısıyla evrim teorisinin sorunlarını tartışmaya devam ediyor. Murat Güzel ise Batı düşüncesinin önemli isimlerinin düşünce tabanlı okumalarını yapacağı yeni yazı dizisinde bu ay, Max Weber’i yazdı. İbrahim Halil Üçer de Cins 2020 Kasım sayısında “Hayat, Hayvanlık ve İnsanlık: Düşünmenin Ayırt Ediciliği İnsan İçin Ne Anlama Gelir?” adlı yazısıyla yerini alırken, Ayşegül Genç ise “Dağılmışlar İçin Bir Sözlük” adlı yeni yazı dizinde “örf”, “endişe”, “mahcup” ve “kördüğüm” kelimelerini yazdı.

SEVİLEN KÖŞELERİYLE CİNS

“3 Soruda” sayfasında bu ay “neden okuyalım?”, “ne okuyalım?” ve “nasıl okuyalım?” sorularına Prof. Dr. Mim Kemal Öke cevap verirken,  “18 Soruda Nasılsın?” sayfasında da sorularımızı yazar Samed Karagöz yanıtladı. Cins Kafalar’ın bu ayki konusu ise klasik İran müziğinin büyük ustası ve müzik dehası Muhammed Rıza Şeceryan oldu.

“YAPAY ZEKÂ VE GELECEK” DOSYASI

Sayımızın bu dosyasında yapay zekânın geleceği imar mı, işgal mi edeceği sorusu üzerinde durduk ve bu bağlamda Avustralyalı ünlü sosyolog Athony Elliott ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Serdar Bilir’in yaptığı söyleşide ünlü teorisyen yapay zekâyı ve yapay zekânın geleceğin dünyasında sebep olacaklarını Cins’e anlattı. Serdar Bilir “Dijitalleşme, Yapay Zekâ ve Gerçekliğin Yok Oluşu”, Seyfullah Akkuzu “Dijital Körlük ya da Gönüllü Kölelik” ve Mehmet Baki Karahan ise “Yeterince Geliştik, Biraz da Rahatımıza Baksak!” adlı yazılarıyla dosyanın meselesini açımladılar.

MELEK ARSLANBENZER VE JORGE LUIS BORGES SÖYLEŞİLERİ

Sayımızın dosya dışı söyleşilerinin ilkini şair ve psikoterapist Melek Arslanbenzer ile gerçekleştirdik. Sibel Kılıç ve Zeynep Kantarcı Melek Arslanbenzer’le psikolojiyle hâlihazırdaki ilişkimizi, son dönemin psikolojik hastalık temalı dizilerine halkın gösterdiği ilgiyi ve pandeminin ruh dünyamıza etkilerini konuştular. Sayımızın son söyleşisi ise  Borges’in hayata, edebiyata ve diğer sanat dallarına dair oldukça ilginç demeçleriyle bezeli 1968 tarihli söyleşidir. Söyleşiyi Cins için Zeynep Kantarcı Türkçeye çevirdi.

CİNS KASIM YAZARLARI

Ayşegül Genç, Savaş Ş. Barkçin, Sadık Yemni, Ahmet Sarı, Ömer Türker, İbrahim Halil Üçer, Mustafa Kılıç, Mustafa Uçurum, Serdar Bilir, Seyfullah Akkuzu, Mehmet Baki Karahan, Emin Gürdamur, Zeynep Kantarcı, İsmail Erdoğan, Merve Likoğlu, Muhammed Yazıcı, Mustafa Çiftci, Süleyman Ceran, Büşra Saygın, Amina İsovic Bukvic ve Ercan Yıldırım.